Mentale weerbaarheid bij BBeterzorg

Mentale weerbaarheid bij BBeterzorg

Dominique, ik maak me zorgen over mijn personeel, te vaak word er agressief gehandeld door verschillende mensen. Ik lig er van wakker, kun je wat voor me doen? Zo begon de start van iets heel bijzonders.

Ik ben goed gaan luisteren naar wat er dan zoal gebeurd, ook hebben we goed gesproken over wat er al in eerdere fase gedaan kan worden om agressie en geweld te voorkomen. Ik ben gaan analyseren en heb in concept een training geschreven. Vervolgens naar Henk, Henk is meester in Kun Toa. Henk, luister eens, de uitdaging is om met name dames op te leiden in verdediging voor agressie, wat kun en wil jij hierin betekenen? Wat ik wil, ik vind het een voorrecht te mogen doen, Dominique, agressie is niet oké, ik sta hier volledig achter. Dat is wat ik wil, wat ik kan dat weet je. Henk, dankjewel! We gaan samen die doelgroep in groepen van max. 8 personen opleiden en trainen. Bereid jij de oefeningen voor doe ik de rest. André,ben je bereid om met de Politie honden vereniging bij te dragen aan deze training? Jazeker was vol overtuigd het antwoord. Super.

Wat gaan we doen

De training bestaat dus uit, Henk en een PHV vereniging met getrainde politie honden en LTV. Ik leer de doelgroep wat er theoretisch gebeurd en we hebben het vooral over gedrag in een voorkomende / defensieve houding. Henk leert de deelnemers op actieve wijze verschillende handelingen om als je aangevallen word er zo goed mogelijk vanaf en weg te komen. Waar nodig letsel aan te brengen met als doel tijd te genereren om als nog weg te komen. Vechten is niet nodig is de insteek. Nu komt de combinatie met de honden, terwijl je in een echte situatie word aangevallen ben je bang, deze emotie maakt een hoop in je los waardoor je bijvoorbeeld niet direct kunt schakelen naar je denkend brein. Tijdens de training brengen we je in die context, de angst wanneer er een hond op je af komt is het zelfde gevoel. Didactisch opbouwend eindigen we de dag met een oefening waarbij je direct bij agressie kunt schakelen naar je denkend brein, je gaat beslissingen maken en het einddoel is dat je zelfverzekerd met zo min mogelijk schade uit de situatie komt.

Fysiek en sterk

Door het aan te gaan ipv. te vluchten of te bevriezen beperk je de schade. Schade kan ook zijn de schade psychisch in de periode na een incident. Wanneer je bv achtervolgd word en je rijdt maar wat rond in de hoop dat t stopt kan het zo zijn dat je je niet meer zeker voelt over je eigen handelen. Wanneer je in diezelfde situatie snel kunt schakelen en daardoor goede beslissingen neemt en handelt blijft de ervaring het zelfde echter kijk je anders naar je zelf achteraf. Ik wil hiermee zeggen dat het vechten niet altijd fysiek een gevecht is maar dat vechten ook betekend dat je er voor kiest het beste uit jezelf te halen.

Zelfverzekerd

Inmiddels zijn er zon 40 deelnemers geslaagd voor de cursus en lopen er trotse bezitters rond met het certificaat mentaal weerbaar. De ene heeft daar veel meer voor moeten vechten als de ander maar de reacties en de feedback is werelds. Dominique ik heb nog nooit zo’ n goede training gehad, of dankjewel ik voel me een stuk zelfverzekerder enz. We zijn specifiek gaan opvragen wat er verbeterd kan worden met als doel deze training op de markt te zetten voor alle doelgroepen uit alle sectoren die denkbaar zijn. Punt van verbetering was de spelfout in een slidde van de presentatie, ook hebben we het gehad over een eventuele acteur erbij echter die aanvulling was wellicht over de top. Dit geeft aan dat de training top in elkaar zit.

Uit trots voor alle mensen die hier aan mee gebouwd en gewerkt hebben heb ik dit geschreven. Uiteraard ook om het publiek te maken voor eventueel andere geïnteresseerd. Dankbaarheid spreek ik graag uit naar Henk en André, de honden geleiders en alle deelnemers. De honden die krijgen een dikke knuffel!

Voor vragen en of aanvullende informatie kunt u te alle tijden contact met ons opnemen!!!

Geen reactie's

Geef een reactie